HIZLI ERİŞİM

KEBAP

Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olarak kabul gören ve geleneksel Türk ve Akdeniz Mutfağının birçok özelliğini içerisinde barındıran Adana mutfak kültüründe; acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşillikler sıkça kullanılmaktadır. Adana Mutfağı'nda et oldukça önemli bir malzemedir ve mutfak ürünlerinin çoğunda et kullanılmaktadır.


Adana Mutfağı'nın en ünlü yemeği tabiki lezzetiyle bağımlılık yapan, dünyaca meşhur Adana Kebap'tır. Kebap, genellikle bol salata çeşidinin yanı sıra yanında şalgam ile tüketilir.

Son yıllarda Adana Kebabı Adana Ticaret Odası tarafından tescillenmiş ve restoranlarda Adana Kebabı olarak kebap satılmasına çeşitli hijyen ve lezzet standartları getirilmiştir. Adana Mutfağı'nın diğer ünlü yemekleri ise şunlardır:

·         Analı Kızlı

·         Kabak Çintme

·         Şalgam suyu

·         Karakuş Tatlısı

·         Bici Bici (buz ve nişasta ile yapılan tatlı)

·         KarsambaçÇamlıyayla (karlı tatlı)

·         Yüksük Çorbası

·         Kısır

·         Mahluta çorbası

·         Sıkma

 

ANALI KIZLI

 

Analı kuzulu köfte ya da sadece Analı kuzulu, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep,Tarsus, Adana, gibi bölgelerde daha çok bilinen yöresel bir yemektir. Bulgur ve kıymanın macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir.

İsteğe göre kıyma yerine Van'a has olan murtuğa ile doldurulabilir. Dışı da sadece bulgur ve kitekten hazırlanarak içi unlu ve cevizli içle doldurulabilir. Sosuna doğranmış ıspanak ve sadece bulgur karışımından oluşan köfteler eklenebilir. Köfteler misket büyüklüğünde olup, yarım su bardağı sıvı yağ ve salçadan oluşan suya atılarak pişirilir.


Malzemeler
1 kg orta bulgur
1 kg kıyma
4 baş kuru soğan
1demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı pul biber
tuz
sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
içinin Hazırlanışı : 4 baş kuru soğanı ince ince doğrayın, yağda hafif kavurun ve daha sonra kıymanın 250 gramıyla birlikte iyice kavurun. Daha sonra baharatlarını ve maydanozu içine ekleyerek Tuzun ilave edip iyice karıştırıp soğumaya bırakın.
Dışının Hazırlanışı : Kalan 750 gr kıymayı 4 Su bardağı Suyla yoğurun. Bulgurla kıymayı karıştırıp macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun, yoğurduğunuz bu bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırarak elinizin içinde içi boş yumurta şeklinde açın. Daha sonra soğumaya bırakılan iç malzemeyi içine koyup kapatın. Hazırladığınız bulgurdan misket büyüklüğünde yuvarlayın. Bu işler bittikten sonra yarım çay bardağı Sıvı yağ ve salçadan oluşan Suyu hazırlayıp kaynadıktan sonra köfteleri içine atın. 15 Dakika haşladıktan sonra servis edin.

 

KABAK ÇİNTMESİ

 

 

MALZEMELER

1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kg kabak
1 çay bardağı su
pul biber (İsteğe göre)
tuz (İsteğe göre)
yoğurt
dövülmüş sarmısak

HAZIRLANIŞI
Sıvı yağda küp şeklinde ince doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Salça ilave edilir. Kabaklar iri soğan şeklinde küp küp doğranır ve salçalı karışıma ilave edilir. Tuz ve pul biber ile 1 çay bardağı kadar su ilavesiyle ağzı kapanarak pişirilir. Kabaklar yumuşayınca altı kapanır ve soğumaya bırakılır. Yoğurt ve sarmısaklar ayrı bir kapta karıştırılarak kabak çitmesinin üzerine dökülür. 

 

ŞALGAM SUYU

 

Malzemeler

2 Kg kırmızı havuç
Su (havucu koyduktan sonra 10Lt'lık bidon yada kabın tamamını su ile doldurun)
1 Avuç nohut
2 Avuç bulgur veya settik
Bir miktar acı süs biberi 1-2 avuç kadar yada acı severseniz arttırabilirsiniz (isterseniz süs biberlerini ayrı kurup içerken acı suyunu istediğiniz miktarda ilave edebilirsiniz)
Yeter miktarda tuz


 HAZIRLANIŞI
Önce havuçları temizleyip 2 parmak büyüklüğünde (yada kafanıza göre ayarlayın büyüklüğünü) parçalara ayırıyoruz ardından tuzlu suyumuzu ayarlayıp ikisini bir bidona, cam kutuya artık elinizde ne varsa, koyuyoruz,Temiz bir bez parcası içine bulgur(yoksa settik) ve nohutları koyup bezin ağzını bağlayıp kabımıza atıp, kabımızın ağzını iyece kapatıyoruz 10-20 gün (oda sıcaklığına göre değişiyor) arasında içmeye hazır hale gelecektir erken olmasını isterseniz suyu ısıtarak kurabilirsiniz Olmaya doğru havuçlar iyice kırmızılaşıp suyuda kan gibi görünmeye başlayacaktır havuç kalitesine göre havuç miktarını arttırabilirsiniz.

 

KARAKUŞ TATLISI

MALZEMELER

 3 su bardağı ceviz,3 yumurta,2 yemek kaşığı şeker,1 yemek kaşığı yoğurt,1 yemek kaşığı sirke
2 çay kaşığı tarçın,Alabildiğine un,Nişasta

Şerbeti için5 bardak su,3 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu


HAZIRLANIŞI
Hamuru için; unun üzerine 3 adet yumurta kırılır 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sirke, 1 fiske de tuz konur. Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam alana kadar yoğrulup üzeri bezle örtülerek dinlenmeye bırakılır.

Şerbeti için; 3 su bardağı şeker, 5 bardak suyla koyulaşana kadar kaynatılır. Üzerine 1-2 damla limon suyu sıkılıp soğutulur.

3 su bardağı dövülmüş ceviz, 2 çay kaşığı tarçın ve 2 yemek kaşığı toz şekerle karıştırılır.

Dinlenen hamur bezelere ayrılır. İlk beze nişasta-un karışımı serpilerek açılır. Bir ucu pile pile katlanır ve üzerine aralıklarla ceviz yerleştirilir. Hamurun kalan kısmı da iç yerleştirilen kısmın üzerine pile pile katlanır. Hamur cevizli kısımlardan kesilir. Her parçanın uçlarını büzülüp elle sıkıştırılır. Diğer bezeler de bu şekilde açılıp hazırlanır. Kızgın yağda kızartıldıkça soğuk şerbetin içine atılır. Şerbetini çeken hamurlar tencereden alınır.

 

 

BİCİ BİCİ TATLISI

 

MALZEMELER
200 gram nişasta
2 bardak toz şeker
Yarım çay bardağı gül suyu
Bir çimdik kırmızı gıda boyası
10 bardak su
Şerbet için 2 litre su
Yeteri kadar pudra şekeri

HAZIRLANIŞI
Nişasta ile 10 bardak suyu tencereye koyun ve ocağa alıp koyu kıvamlı bir paluze pişirin.
Piştikten sonra  2 parmak kalınlığındaki bir tepsiye dökün ve soğumak üzere kenara kaldırın.
Ayrı bir tencerenin içine 2 bardak toz şekeri, yarım çay bardağı gül suyunu, bir çimdik kırmızı gıda boyasını ve 2 kilo suyu koyup karıştırarak soğuk bir şerbet hazırlayın.
Servis kasesine önce dilimlenmiş ve soğumuş olan paluzeden koyun.
Paluze üzerine rendelenmiş bolca buz koyun.
Buzun üzerine arzu ettiğiniz miktarda pudra şekerini serpin. En son da kırmızı soğuk şerbeti üzerine döküp servis edin.

 

KARSAMBAÇ TATLISI

 

MALZEMELER

1 kase temiz kar( kar buIunmadığı zamanlarda soğutucuda donduruImuş sade dondurma kuIIanıIabiIir)
20 mI baI
GüI şurubu
Su

HAZIRLANIŞI
Temiz Karı(veya dondurmayı) bir kasenin içine doIdurun ve bir çorba kaşığı iIe iyice karıştırın daha sonra baI iIe suyu karıştırarak orta kıvamIı bir şerbet oIuşturun ve bu şerbeti karın üzerine gezdirip kaşıkIa iyice karın içine yedirin. İsteğe göre baI şerbeti yerine güI şurubuda kuIIanıIabiIir. Mersin yöresinde özeIIikIe sıcak yaz ayIarında sıkça tüketiIen bu serinIetici ve değişik Iezzeti mutIaka denemenizi tavsiye ederiz.

 

 

YÜKSÜK ÇORBASI

MALZEMELER

2kase pişmemiş ve küçük boyda hazırlanmış mantı,
1 kase haşlanmış nohut,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2-2,5 lt sıcak su,

1 yemek kaşığı toz nane ,1 limon suyu,

Tuz, karabiber, kırmızı biber

 

HAZIRLANIŞI
Bir tencereye salça ve nane konulur, sıvı yağ ilave edilerek malzemeler kavrulur.

Daha sonra sıcak su ilave edilir. Önce mantılar sonra da nohutlar sıcak suya atılır.

Pişmesine yakın limon suyu, ve baharatlar eklendikten sonra servis yapılır.

 

KISIR

MALZEMELER

5 Çay Bardağı İnce Bulgur(Yarısı Esmer Bulgur Olabilir)

Kaynar Su

2 Yemek Kaşığı Biber Salçası(Ev Salçası Tipi Tercih Edilir)
3yemek Kaşığı Domates Salçası
6-7 Orta Boy Domates
6-7 Dal Yeşil Soğan
1 Demet Maydanoz
Yarım Çay Bardağı Nar Ekşisi
Sıvı Yağ (Tamamı Zeytinyağı Veya Ayçiçek+Zeytinyağı Olabilir)
Tuz

HAZIRLANIŞI

İnce Bulgur Bir Kaba Alınır.Üzerine Bulgurun Tümü Islanacak Şekilde Kaynar Su Dökülür Ve Ağzı Kapatılır,Beklemeye Alınır.Soğanlar Temizlenir,Yıkanır Ve Doğranır.Domatesler Yıkanır,Kabukları Soyulup Küp Şeklinde Doğranır.Maydanoz Temizlenir,Yıkanır Ve Doğranır.Malzemeler Hazırlandıktan Sonra Bulgura Biber Ve Domates Salçası İlave Edilip Yoğrulmaya Başlanır.Salça İyice Ezilince Domates İlave Edilir Ve Biraz Daha Yoğurulur.Ardından Soğan Ve Maydanoz İlave Edilir Ve Yoğurulur.Son Olarak Nar Ekşisi.Yağ Ve Tuz İlave Edilip El İle Karıştırılır.
Ve Kısır Yenilmek Üzere Servis Edilir.

 

MAHLUTA ÇORBASI

MALZEMELER

2 kuru soğan, doğranmış, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,1,75 litre tavuk suyu, 200 g kırmızı mercimek, ayıklanmış ve yıkanmış,100 g pirinç, karabiber,2 tatlı kaşığı toz kişniş,tuz,1 tatlı kaşığı kimyon

HAZIRLANIŞI
Soğanları yağda kavurun. Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Daha sonra ateşin altını açıp sık sık karıştırarak karamelize olmalarını sağlayın. Soğanları kağıt havlu üzerine koyup bir kenara alın.
Suyu kaynatıp içine mercimeği ve pirinçleri atın. Karabiber ve kişnişi ekleyip mercimekler iyice ezilene kadar -35 veya 45 dakika- pişirin, soğanları ekleyin.
Çorbanın tadını kontrol ederek tuzunu ilave edin. (tavuk suyundan dolayı daha az tuz kullanacaksınız)
Koyuluğunu ayarlamak için gerekirse bir miktar daha kaynar su ekleyin. Kaselere alıp üzerine kimyon serperek servis yapın.

 

SIKMA

MALZEMELER

1 kg. un
500 gr. peynir
1/2 bayat ekmek
4.soğan
katıyağ
karabiber
kırmızı pul biber
su
tuz


HAZIRLANIŞI
İnce kıyılmış soğanları yağda kavurun. Peyniri,biberleri ve tuzunu ilave ederek tekrar kavurun. Un, ıslatılmış ekmek, tuz ve suyla sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru küçük parçalara bölüp yufka kalınlığında açın. Yufkaların her iki yüzünü de saçta veya yağsız tavada pişirin. Üstüne yağ sürüp iç malzemeden koyarak sıkıca sarın.